Składniki:
6 żółtek
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
200 ml spirytusu
3/4 szklanki mleka (czytaj dalej)
Mikserem ucierany żółtka z cukrem na puszystą masę, do białości. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane, cały czas miksując, po dodaniu mleka podobnie postępujemy ze szklanką spirytusu.
Gdy już wszystko będzie wymieszane przelewamy ajerkoniak do szczelnie zamykanej butelki i odstawiamy na 4 dni.
Okazało po spróbowaniu, że wyszedł zdecydowanie za mocny i zbyt gęsty. Uwielbiam gęste, treściwe likiery czy to advocaat, czy bailey's, o sheridan'sie nie wspominając, więc nie mogłam przeboleć, że tyle dobrego pójdzie na zmarnowanie. Zagotowałam 3/4 szklanki zwykłego mleka, ostudziłam, przelałam nasz wyrób do wysokiej miski i domiksowałam do niego stopniowo mleko, wznosząc nieudany początkowo ajerkoniak na wyżyny domowego gorzelnictwa ;)
A tak na poważnie, to myślę, że trzeba to 3/4 szklanki mleka przygotować już na początku i wmiksować je do masy po mleku skondensowanym, a przed spirytusem, a już przy pierwszym podejściu będzie można się cieszyć naprawdę dobrym domowym likierem :)
Polecam spróbować!
Zrobiłam już dwa razy, dodałam mleko razem z mlekiem skondensowanym. Konsystencja po tygodniu była taka jak lubię. Dodałam też cukier z prawdziwa wanilią z dodatkiem kardamonu (Kamis). Cudowny smak i zapach.
OdpowiedzUsuń35 year-old Paralegal Danielle Shimwell, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Blue Smoke and Mushroom hunting. Took a trip to Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu and drives a GM Futurliner. sprawdz te strone
OdpowiedzUsuńOnline Casino Site for Canadians ᐈ Find the Best Canadian Casino
OdpowiedzUsuńLooking for trusted online casinos? At Lucky Club, we provide you with an amazing experience in 카지노사이트luckclub the gambling industry with the highest quality online casino