poniedziałek, 10 maja 2010

Muffiny rabarbarowe z cynamonem

Będąc w hali targowej koło domu przypomniałam sobie o rabarbarze! Jak mogłam o nim zapomnieć… może to przez pogodę, która ostatnio bardziej przypomina październik niż maj. Niezbyt dużo mam czasu na rozwinięcie kulinarnych skrzydeł, dlatego o cieście kruchym z rabarbarem i pianką z białek na wierzchu mogę tylko pomarzyć, ale za to upiekłam te szybkie babeczki. Zapewniam Was, że jeszcze przed upieczeniem, najeżone różowo-zielonymi kostkami, wyglądają pysznie i wiosennie :)



1/2 szklanki mąki krupczatki
1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli
4 gałązki rabarbaru
2 łyżeczki cukru do zasypania rabarbaru
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiamy na pół godziny.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, grzałka górna i dolna. Formę wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.

W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki. Do kolejnego wbijamy jajko, roztrzepujemy je, dodajemy olej, następnie mleko. Można też dolać sok, który puścił rabarbar po zasypaniu cukrem.

Mokre składniki wlewamy do miski z mąką i mieszamy tylko do połączenia się składników. Masą wypełniamy dołki w foremce muffinowej. Na wierzch wykładamy odsączone kosteczki rabarbaru i delikatnie wciskamy w ciasto, żeby kostki rabarbaru nie wypadły, kiedy babeczki wyrosną.

Pieczemy 25 minut, do zarumienienia się ciasta.


Zjedzone rano, ze szklanką mleka – wymarzony początek dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz